Bundeling

De gevaren van onbeveiligde bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie wordt vaak onvoldoende beschermd, waardoor hackers, interne bedreigingen en menselijk ‘lekken’ een groot risico vormen. Een gebrek aan beveiliging kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot onherstelbare reputatieschade. In dit artikel vertellen we je meer over de gevaren van onbeveiligde bedrijfsinformatie.

Waarom is onbeveiligde bedrijfsinformatie zo’n risico?

Bedrijfsinformatie bevat gevoelige gegevens zoals klantgegevens, financiële rapporten en strategische plannen. Als deze gegevens in verkeerde handen vallen, kunnen ze misbruikt worden voor fraude, spionage of sabotage. Daarnaast legt wetgeving zoals de AVG verplichtingen op om gegevens goed te beveiligen. Schending hiervan kan leiden tot hoge boetes en juridische problemen. Je kunt dus flink in de problemen komen als gegevens van klanten via jouw organisatie naar buiten komen.

“We zijn maar een klein bedrijf; waarom zouden hackers ons targeten?”

Veel kleinere organisaties gaan ervan uit dat ze niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen. Ze voelen zich onzichtbaar in vergelijking met multinationals, die vaak grote hoeveelheden gevoelige data en financiële middelen hebben. Deze aanname creëert echter een vals gevoel van veiligheid.

Hackers weten dat kleine bedrijven vaak minder investeren in beveiliging en daardoor kwetsbaarder zijn. Bovendien kunnen ze via kleine bedrijven soms toegang krijgen tot grotere partners of klanten, wat ze extra aantrekkelijk maakt als doelwit. Iedere organisatie, groot of klein, kan slachtoffer worden van een cyberaanval.


Juist kleinere bedrijven zijn een makkelijk doelwit

Hackers richten zich vaak op kleinere bedrijven omdat ze minder investeringen doen in beveiliging. Slechte wachtwoorden, verouderde software en gebrek aan bewustwording onder medewerkers maken hen een eenvoudige prooi.

Volgens dit artikel van het AD wordt zelfs 1 op de 4 mkb’ers gehackt. De scade na zo’n aanval bedraagt gemiddeld €300.000. Zo’n 60% van de slachtoffers vraagt na zo’n aanval dan ook direct een faillissement aan…

Bovendien worden kleinere bedrijven steeds vaker gebruikt als toegangspoort naar grotere partijen in de keten. Het is dus cruciaal om beveiliging serieus te nemen, ongeacht de omvang van je organisatie.


Maak van beveiliging een prioriteit

Onbeveiligde bedrijfsinformatie vormt een directe bedreiging voor de continuïteit van je organisatie. Door proactieve maatregelen te nemen, zoals het trainen van personeel, het updaten van systemen en het gebruik van een geïntegreerd communicatieplatform zoals Bundeling, beperk je risico’s en zorg je voor een veilige toekomst. Wacht niet tot het te laat is.


Op zoek naar een veilig communicatieplatform?

Bundeling is hét platform voor MKB’ers, en netwerkverenigingen die slimmer willen communiceren. Centraliseer al jouw communicatie en bedrijfsinformatie op één platform, dat niet alleen veilig, maar vooral ook enorm handig is.

Neem contact met ons op voor een gratis demo of bekijk een van onze cases. Connect Smarter met Bundeling.