1. Complimenten
Een makkelijke tip die je meteen kunt gebruiken is het geven van complimenten. We voelen ons nou eenmaal meer gewaardeerd als we af en toe een complimentje krijgen. Geef je medewerkers af en toe een complimentje, ook bij kleine overwinningen, maar houd het wel oprecht.
2. Geef vertrouwen
De motivatie van medewerkers hangt voor een groot gedeelte samen met het vertrouwen dat ze hebben in zichzelf. Door medewerkers verantwoordelijkheid te geven over hun eigen afdeling of takenpakket geef je aan vertrouwen te hebben in hun kunnen. Het is daarnaast belangrijk dat je van tijd tot tijd laat weten dat het goed gaat, of dat je bijstuurt wanneer dat niet het geval is.
Het liefst stuur je medewerkers bij, zonder hun verantwoordelijkheid of zelfbeschikking weg te nemen. Laat je medewerkers daarnaast ook weten dat het oké is om fouten te maken, dat je hoopt dat ze ervan leren en dat je zeker weet dat het ze wél zal lukken, als ze zich goed in blijven zetten.
3. Zet scherpe, maar haalbare doelen
Wanneer we moeten presteren op het randje van ons kunnen halen we het meeste uit onszelf. Zorg dus dat elke medewerker naar een doel toe werkt wat niet te makkelijk is, maar ook niet onhaalbaar. Wanneer we hard moeten werken om een doel te bereiken wat haalbaar is, schakelen we graag een tandje bij.
Juist wanneer een doel onhaalbaar is krijgen medewerkers faalangst waardoor ze zich minder goed inzetten, daarnaast wil je ook niet dat iemand zich in een burn-out werkt om een onhaalbaar doel te bereiken. Te makkelijke doelen zorgen er daarentegen voor dat medewerkers zich niet genoeg uitgedaagd voelen.
4. Betrek medewerkers bij beslissingen
Je hoort wel eens: âVroeger werd er gewerkt om te overleven.â. Tegenwoordig is dat wel anders. Werken voor geld wordt in de huidige generatie steeds minder belangrijk. Medewerkers willen steeds meer inspraak hebben over de beslissingen binnen een bedrijf, of het inrichten van hun werkzaamheden. Vooral millennials hechten hier waarde aan.
Voor veel bedrijven is het spannend om medewerkers deze beslissingsbevoegdheid te geven, maar je kunt ook klein beginnen zoals bij de inrichting van een nieuwe kantine of de aankoop van kantoormeubilair.
5. Goed feedback geven
Regelmatig feedback geven is enorm belangrijk. Door feedback te geven houd je jouw collegaâs scherp en zorg je dat jouw personeel zich constant kan verbeteren. Toch is het een gevoelig puntje. Hoewel feedback meestal goed bedoelt is, kan het toch verkeerd worden opgevat (of gebracht).
Een goede tip die je kunt gebruiken: Start met iets positiefs en breng de feedback vervolgens als suggestie. Let er daarnaast op dat je mensen altijd in hun waarde laat. Iemands zelfvertrouwen beschadigen is namelijk het laatste wat je wil.
âHey⊠Ik zie dat je hard aan het werk bent maar ik denk dat je veel tijd kunt besparen doorâŠâ
6. Geef het goede voorbeeld
Als manager heb jij een belangrijke rol binnen je organisatie. Zorg ervoor dat je het goede voorbeeld geeft. Als jij alleen maar de lolbroek uithangt of altijd op tijd naar huis gaat, hoe kunnen je medewerkers hun eigen werk dan nog serieus nemen.
Maakt een medewerker een fout en moeten er zeilen bijgezet worden? Zorg dan dat je deel van de oplossing bent, dan zullen jouw collegaâs hetzelfde voor jou doen.
7. Communiceer over doorgroeimogelijkheden
We zien graag een stijgende lijn in ons werk. Dat geeft het ons het gevoel dat we goed bezig zijn, niet stilstaan maar stappen zetten en dat onze inzet gewaardeerd wordt. Het maken van promotie is voor veel medewerkers een belangrijke drijfveer.
Natuurlijk moet promotie eerst verdient worden dat kan niet korte termijn, maar communiceer van tijd tot tijd over de doorgroeimogelijkheden binnen jouw team of bedrijf. Dit geeft veel medewerkers een stip aan de horizon om naartoe te werken.
8. Doe eens iets extraâs
Work hard, play hard. Je hebt het vast al eens gehoord. Dit voelt misschien clichĂ©matig en er hoeft ook geen âWolf of Wall Street-sfeerâ te hangen binnen je bedrijf, maar een extraatje op zijn tijd wordt door iedereen gewaardeerd. Ga bijvoorbeeld eens met je team uit eten nadat ze zich weken hard hebben ingezet of geef iets extraâs tijdens de feestdagen om jullie gezamenlijke succes te vieren.
9. Houd medewerkers betrokken bij de laatste updates
Laat je medewerkers weten waar je mee bezig bent als organisatie. Deel successen zoals nieuwe deals en opdrachten, of laat weten waar het management momenteel aan werkt. Door regelmatig updates te delen houd je medewerkers betrokken, zorg je dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen en en creëer je draagvlak rondom verandering.
Ben jij benieuwd hoe je dat het beste aan kunt pakken? Met Bundeling stroomlijn je de interne communicatie binnen je organisatie en houd jij je medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Lees meer over Bundeling of vraag een gratis demo aan!
Over Bundeling
Bundeling is hét slimme communicatieplatform voor iedere organisatie. Connect Smarter dankzij onze app en blijf in contact met je medewerkers, stakeholders of community. Met een Bundeling platform Bundel jij alle communicatiestromen in één volledig naar wens en in jouw huisstijl in te richten platform. Meer weten? Neem contact met ons op!