Bundeling

Een bruisende online community bouwen doe je zó!

Sta jij op het punt om een online community op te bouwen? Hartstikke leuk. Maar wees gewaarschuwd. Een community is zo opgezet, maar kan ook zo weer instorten. In deze blog vertellen we jou hoe je een bruisende online community bouwt waarin betrokkenheid centraal staat.

Wat bedoelen we met een ‘community’

Een community of ‘gemeenschap’ is een plek waar mensen online dan wel offline bij elkaar komen. Dat is natuurlijk enorm breed dus laten we het begrip voor deze situatie even inperken. Met een community bedoelen we in dit geval een plek waar mensen (online) bij elkaar komen vanwege een gemeenschappelijk doel. In de community kunnen leden praten, discussiëren en vragen stellen om elkaar verder te helpen.

Zo kun je bijvoorbeeld een online community bouwen voor je (offline) businessclub of zakelijke netwerk. Een WhatsApp-groep of app van je werk is geen community.

Een online community bouwen, of jouw offline community online brengen doe je met een eigen communicatieplatform van Bundeling. Lees hier meer over alle features!

Wat zijn de volgende stappen?

Bovenstaande stappen zijn natuurlijk erg conceptueel en bieden je niet meteen praktische houvast. Want ja, waar gaat je community online bij elkaar komen. Een groepje op Whatsapp is niet uitnodigend, of overzichtelijk genoeg om discussies te starten. Zorg dus dat je een praktisch platform hebt voor jouw community. Hier is het Bundeling platform perfect voor, zeker wanneer je al een offline community hebt zoals een businessclub.

Wanneer is je online community ‘bruisend’?

In veel online communities levert maar een klein gedeelte van de gebruikers een ‘actieve bijdrage’. Waarschijnlijk is zelfs 90% van je community ‘passief’. Hiermee bedoelen we dat deze gebruikers vooral meelezen en af en toe reageren, maar niet actief nieuwe topics zullen starten. Wanneer spreek je dan van een ‘bruisende community’?

Laten we een kijkje nemen in de Bundeling app van Rumbold. Rumbold is een kennisdelingsplatform voor HR-professionals. Binnen Rumbold zijn er zo’n 250 organisaties actief. 4 jaar geleden is Rumbold begonnen met Bundeling. Hoe staat het er nu voor?

Dagelijks gebruiken zo’n 400 HR professionals de Rumbold app. Het platform is veelzijdig en de leden blijven op verschillende manieren in contact met elkaar. De Rumbold app wordt wekelijks zo’n 2000 keer geopend en het overgrote deel van de leden is dagelijks actief.

“Mensen volgen de dynamiek op de app. Ik hoor eigenlijk alleen maar positieve geluiden. De doelstelling om van de Rumbold app een laagdrempelig verlengstuk te maken is 100% gelukt!”

Aldus Gert-Jan van Rumbold. Een mooi voorbeeld van een bruisende community.

Lees hier ons hele artikel over de implementatie van Bundeling bij Rumbold.

Tips voor een leuke levendige community 

Het verzorgen van een levende community is nog niet zo makkelijk. Je zult zeker in de opstartfase aardig wat tijd kwijt zijn om het gesprek op te starten of gaande te houden. Deze tips helpen je door de (vaak) lastige opstartfase te komen.

Begin zelf over relevante topics

Wanneer je net start met je community staan de eerste gebruikers meestal niet te springen om meteen bij te dragen. De meeste mensen die voor het eerst op een nieuwe plek komen willen toch wel eerst even de kat uit de boom kijken. Dat geldt ook voor online plekken zoals je eigen community-app. We blijven als mens toch een kuddedier.

Door zelf relevante topics aan te snijden voor je community kun je de eerste gesprekken op gang krijgen. Denk bijvoorbeeld eens na over vraagstukken waar leden mogelijk op vastlopen. Stel hier (open) vragen over en nodig mensen vooral uit om hun visie op het vraagstuk te delen. Bijvoorbeeld voor HR professionals zoals bij Rumbold:

Wat zijn vragen die in jouw ogen niet mogen ontbreken bij een eerste sollicitatiegesprek?

Organiseer Q&A’s met een professional

Een professional inhuren om vragen in jouw community beantwoorden kan je ook helpen de engagement te verbeteren. Daarnaast is het natuurlijk een goede manier om leden naar je community te trekken. Denk na (of vraag in je community😉) welke professionals of sprekers interessant zouden zijn voor leden. Plan deze in voor een online Q&A en vergeet zelf ook niet bij te dragen aan de vragen.

Reageer, reageer, reageer!

Laat gesprekken niet te snel eindigen… Neem de sollicitatievragen nog even als voorbeeld; je krijgt vast een aantal reacties met vragen die gesteld worden. Het gesprek hoeft hier echter totaal niet te eindigen. Reageer op de comments van anderen en vraag gewoon eens. “Waarom vind jij juist deze vraag zo belangrijk tijdens een sollicitatie?” Of hetgeen waar jouw topic aan gekoppeld is.

Zo kun je tenminste ook de diepte in en hebben leren leden écht iets van elkaar. Het geeft andere ook meteen het goede voorbeeld. Maak het duidelijk dat het okee is om verder te praten onder topics. Houdt discussies gaande en voorkom eenmalige comments. Reageer, reageer en blijf reageren.

Praat verder online

Laat je leden online verder discussiëren. Zo zijn ze niet meer gebonden aan een vast moment of een meeting om elkaar te spreken of om vragen te stellen. Alles loopt realtime door. Leden staan met een druk op de knop in verbinding met elkaar. Dat betekent dat leden meer uit je community halen.

Laat discussies niet stoppen op het eind van jouw community- of netwerkevent. Connect Smarter met Bundeling!

Over Bundeling

Bundeling maakt centrale communicatie hubs voor Sport & BusinessLogistieke organisatiesBrancheorganisaties & Non-profitMKB’sde bouwsectorRetail & Horeca en Netwerk en Businessclubs. Zo hebben we al vele organisaties geholpen om het gesprek online verder te zetten. Staat jouw community straks ook nóg beter met elkaar in contact?

In onze app maakt je community gebruik van de volgende features:

  • Gepersonaliseerde profielen
  • 1 op 1 gesprekken
  • Newsfeeds
  • Een activiteitenkalender
  • E-tickets voor evenementen
  • Polls
  • Een bulletin board
  • Group Chats

En dat allemaal op een overzichtelijke manier bij elkaar gebundeld! Vraag een gratis demo aan of lees verder over onze community app.