Bundeling

Welke taken heb je als community manager?

Als community manager draag je een grote verantwoordelijkheid. Zeker bij een startende community is het van belang dat je een actieve rol hebt binnen deze gemeenschap. Het succes van je community valt of staat namelijk met jouw input als community manager. Zorg jij dat je community opbloeit? In deze blog lees je over de belangrijkste taken die je hebt als community manager.

Wat doet een community manager?

Er bestaat een hoop onduidelijkheid over de rol van community manager. Eigenlijk is het een functie die je op een hoop verschillende manieren in kunt vullen. Als community manager ben je onder andere verantwoordelijk voor het opbouwen, onderhouden en laten groeien van jouw (online) community. De taken van een community manager kunnen behoorlijk verschillen, dat is afhankelijk van de organisatie waar je voor werkt en het doel van de community.

Tegenwoordig hebben steeds meer organisaties een community. De doelstellingen van deze communities lopen dan ook enorm uiteen. Een aantal voorbeelden van doelstellingen binnen communities zijn:

  • Kennisdeling binnen een beroepsgroep;
  • het opbouwen van een zakelijk netwerk;
  • gemeenschapsgevoel creëren, bijvoorbeeld binnen een bedrijf;
  • beïnvloeding, bijvoorbeeld bij communities met een politieke doelstelling.

Ook de grootte van de organisatie/community zijn van invloed op de taken van de community manager. Een community manager in een grote community zal zich veel meer bezig houden met het activeren en verbinden van leden, terwijl een community manager in een kleine community zich meer bezig zal houden met content creatie en outreach.

Welke taken heb je als community manager?

Hier zijn enkele taken waar je verantwoordelijk voor bent als community manager.

1. Een strategie bepalen

Als community manager zul je een strategie moeten ontwikkelen om je community op te bouwen en te laten groeien. Daar komt bij kijken dat je doelstellingen formuleert, KPI’s opstelt en een strategie uitgewerkt voor het bereiken van deze doelstellingen. Dat begint met een stukje vooronderzoek, weten wat je doelgroep wil en identificeren hoe je hierop in kunt spelen.

Wanneer je geen strategie bepaalt als community, ben je als community manager eigenlijk ‘maar wat aan het doen’. Zonder doel om naartoe te werken en bijbehorende strategie kom je als community manager al gauw in de knoop. Er zijn namelijk een hoop dingen die je kunt doen, de vraag is natuurlijk of je wel met de juiste dingen bezig bent. Het opstellen van KPI’s en hierop reflecteren is dus enorm belangrijk.

2. Content creatie en beheer

Content is een belangrijk onderdeel van je community. Als community manager ben je verantwoordelijk voor de content in je community. Zorg dat je van tijd tot tijd nieuwsupdates, berichten of andere content deelt. Waak er wel voor dat je als community manager geen content creator wordt. In een community is het namelijk van belang dat je leden ook zelf content delen.

Als community manager heb je hier natuurlijk wel een faciliterende en controlerende rol in. Stimuleer je leden tot het creëren van content, maar stel duidelijke spelregels op. Zo is het voor iedereen duidelijk wat wel, of juist niet gedeeld kan worden in de community. Houd er rekening mee dat een community niet hetzelfde is als social media. Content moet relevant zijn voor de leden van je community, daar worden ze nu eenmaal lid voor.

3. Community engagement

Een community manager moet ervoor zorgen dat leden van de gemeenschap zich betrokken voelen. Dit kun je bereiken door te reageren op vragen en opmerkingen, discussies aan te wakkeren, te modereren en feedback van de gemeenschap te verzamelen. Bij community’s die ook ‘fysiek’ zijn zul je als community manager ook van tijd tot tijd events moeten organiseren. Zo houd je leden betrokken bij de community en creëer je connecties tussen je leden.

4. Ambassadeurs aansluiten

Als community manager ben je natuurlijk ook ambassadeur van je community, maar je kunt het niet alleen! Community management gaat veelal over het aansluiten van nieuwe leden. Hoe groter de groep aan actieve leden in je community, des groter de waarde van de community wordt voor de leden. Wanneer je niet alleen nieuwe leden, maar ook nieuwe ambassadeurs aansluit zal je community een stuk sneller groeien.

Ambassadeurs zijn leden die je helpen de community op te bouwen. Ambassadeurs helpen je bijvoorbeeld bij het schrijven en plaatsen van content, het aansluiten van nieuwe leden en het aanwakkeren van discussies.

Het aansluiten van ambassadeurs vraagt om veel zorg en aandacht. Je zult hier goede partners voor moeten vinden, mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om de community te laten groeien. Identificeer deze mensen en ontdek hoe je elkaar verder kunt helpen. Bedenk ook een mooie tegenprestatie voor je ambassadeurs. Zo maak je niet alleen nieuwe ambassadeurs maar behoud je ze ook!

5. Discussies op gang brengen

In een nieuwe community is het voor leden altijd even wennen. Gesprekken, netwerken en discussies moeten nog even op gang komen. Als manager heb je hier een faciliterende rol in. Reageer op berichten van je leden en wakker gezonde discussies aan. Laat leden weten dat hun reacties en bijdragen gewaardeerd worden binnen je community!

6. Leden samenbrengen

Als community manager is kennis van je leden essentieel. Je hebt een verbindende rol die je in moet zetten om je leden dichter bij elkaar te brengen. Als ieder lid bij aanmelding een aantal vragen beantwoord krijg jij als community manager al meer inzicht in wat je leden vooruit drijft.

7. Data-analyse

Een community manager moet gegevens analyseren om te begrijpen hoe de gemeenschap groeit en welke inspanningen het meest effectief zijn. Dit omvat het monitoren van verkeer en betrokkenheid op de website, sociale media en andere kanalen, en het rapporteren van deze bevindingen aan de organisatie.

Bouw je community met Bundeling

Bundeling is hét online communicatieplatform voor communities. Via onze app blijf je gemakkelijk in contact met je leden, we hebben verschillende toffe functies ontwikkeld die perfect zijn voor meer engagement in je community. Wil je meer weten over het Bundeling platform of hoe je dit in kunt zetten voor je (online) community? Neem contact met ons op voor een gratis demo!